Facebook Twitter Instagram Printest Youtube Google+ Tumblr

  • Imádok Lekvárt Főzni
  • Elérhetőség
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Marmela
  • Színes
  • Árak és megrendelés

Párhuzamos élvezetek

Kategória: Színes | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS


Bográcsozás lekvárfőzés közben

Pénteki idill a Doka Házban, itt fenn a Szent György-hegyen.

Párhuzamos élvezetek

  

Ez a mostani 2020-as május kissé hidegre sikerült. Azért szerencsénk volt a pénteki nappal, mert nem esett az eső, nem volt túl nagy szél és még csak hűvös sem volt nagyon.

Elterveztük, hogy, ha jönnek a gyerekek, egy finom bográcsgulyás kellene főzni. Gulyásnak mondom, de ez inkább csak pörkölt, mert nem került bele zöldség.

Szépen be is szereztünk egy gyönyörű lapockát és mellé egy klassz csülköt is. A pörköltnek nagyon jót tesz a csülök.

Csütörtökön a gyerekek leszedték a szükséges mennyiségű cseresznyét és ki is magozták, így azzal nekem már nem volt dolgom. Kb 10 kiló körül lett kimagozva, a Marmela 15 edényben még jócskán volt szabad hely, de elég lesz ennyi.

A korai cseresznyével az a gond, hogy édes ugyan, nagyon is, de nem túl jellegzetes az íze. Ezért aztán úgy gondoltam, hogy valamivel meg kellene bolondítani. Van a pincében jófajta cseresznye pálinka, de amikor megemlítettem, hogy mik a szándékaim, egyes családtagjaim kissé neheztelően néztek rám. Így aztán rum hiányában megmaradtam inkább a vörösbornál. Ez volt a terv. Föltettem a Marmelát a cseresznyével a gáztűzhelyre, hadd kevergesse, főzze, én pedig elindultam gulyást főzni.

Itt is könnyített pályám volt, mert kicsi feleségem már összevágta a hagymát - megúsztam a sírást. A húst pikk-pakk lekockáztam. A fiúk - ahogy tanítottam nekik - a bogrács helyen építettek egy gyönyörű kis máglyát, ami ropogva lángolt.

A bográcsban megpörköltem a húst, majd kiszedtem egy tálba. Zsírban tükrösre pároltam a hagymát, levéve a tűzről beleszórtam a pirospaprika felét, visszatettem a bográcsba a húst és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Fűszerként sót, borsot, fokhagymát, babérlevelet, borókabogyót használtam. (titokban tettem bele egy pici kakukkfüvet is....) Aztán csak szépen puhára főzzük.

Mikor visszamentem a cseresznye lekvárhoz, az már szépen főtt, közepes lángon. Beleöntöttem a 3-4 deci vörösbort és visszamentem a pörkölt mellé. Azt inkább kellett forgatni, ott nem volt, ami helyettem forgassa. 

A pörkölt finom lett, krumplit tettünk mellé, uborkát, céklát, ahogy kell. A borocska is jól csúszott hozzá.

Ebéd után ránéztem a lekvárra, már szépen öszeesett, a gyümölcsöt nem kellett egyáltalán összezúzni, nagyon jó volt az állaga. Látszott, hogy szép, rusztikus textúrája lesz. Belereszeltem a hat darab bio citrom héját, leszedtem a fehér részét és apróra összevágtam a citromok húsát. A magokat kiszedtem és beletettem a forró, forgó levár előzetesbe. Tettem még bele hat zacskó Bourbon vaniliás cukrot és 3 teáskanál citromsavat. 

Csak annyi cukrot akartam használni, amennyi feltétlenül szükséges. Mindenki kóstolgatta és közös megegyezéssel annyiban maradtunk, hogy az 50 gramm pektint 30 deka cukorban keverem el. 10 kg gyümölcshöz ez a 30 dkg valóban nem sok. Ezután már csak 5 percig főztem és levettem a tűzhelyről. Kb 3,8 kg-ot kiszedtem az előzőleg csírátlanított üvegekbe.

Az utolsó kb két kiló lekvárba beletördeltem 100 gramm 85%-os étcsokit, a forró masszában azonnal elolvadt. Ezt is gyorsan üvegekbe szedtem. 

Amikor üvegekbe szedem, mindig fejtetőre állítom az üvegeket addig, amig nem végzek. Amikor befejeztem, talpra fordítva száraz dunsztba teszem mindet, egy dobozba, kosárba, pokrócok közé. Így aztán szépen, lassan, egyenletesen le tud hűlni.

Íme egy kis videó a történet mellé (4 perc):

 

A cseresznyelekvár receptje:

10 kg magozott cseresznye

6 db bio citrom

6 db Bourbon vaniliás cukor

3 tk citromsav

3-4 dl száraz vörösbor

30 dkg cukor

50 dkg pektin

A maradék kb. 2 kg lekvárba tettem 10 dkg étcsokit, mikor felolvadt benne, akkor szedtem üvegekbe. Ez jó lesz majd finom süteményekbe!

   

Kattints ide:

 

Vissza

Címkék :
lekvár, cseresznye, bográcsozás, lekvár befőzés, lekvár befőzés könnyedén, lekvár befőzés egyszerűen, otthoni lekvár befőzés egyszerűen, lekvár befőzés tartósítószer nélkül, lekvár befőzés cukor nélkül, cukormentes lekvár befőzés, adalékmentes lekvár befőzés, lekvárkeverő gép, konyhai motoros lekvárfőző, Motoros lekvárfőző, Otthoni lekvárfőző gép, Lekvárfőző gép, elektromos lekvárfőző gép, konyhai elektromos lekvárfőző gép, Szilvalekvárfőző gép, otthoni szilvalekvárfőző gép, konyhai szilvalekvárfőző gép, motoros lekvárkeverő, konyhai motoros lekvárkeverő, konyhai motoros lekvárkeverő gép, Marmela


Oszd Meg a Cikket:

Szerző

Karl Ferenc

Köszöntelek az "Imádok Lekvárt Főzni" blogon! Hiszek abban, hogy lehet a konyhai munkákban olyan megoldásokat találni, ami nem pazarolja az időt és az emberi energiát. Köszönöm, hogy ide látogattál, remélem találsz az oldalakon számodra is érdekes és értékes információkat. Üdvözlet!

Kapcsolódó cikkeink :


Hogyan készült a MARMELA első verziója?

4 ok amiért megterveztem a Marmela-t!

Alma-narancs dzsem, a megunhatatlan!

Címkék

vanília tündér sárgabarack lekvár szilvalekvár siker narancslekvár meggy dzsem lekvárkeverő lekvár keverő lekvár főzés lekvár befőzés lekvár körte házi sütemény gyerek cukormentes eper dzsem cukormentes cukor cseresznye lekvár citrus lekvár citrom c vitamin buék Marmela xilit verseny otthoni szilvalekvárfőző gép otthoni lekvár befőzés egyszerűen nassolás multitasking motoros lekvárkeverő motoros lekvárfőző motoros lekvár keverő mese meggy lekvár levárfőző edény lekvárkészítő edény lekvárkeverő gép lekvárkeverő lekvárfőzőgép lekvárfőző keverő lekvárfőző gép lekvárfőző lekvárfőzés lekvár készítő üst lekvár keverő lekvár kavaró lekvár főző gép lekvár főzés lekvár befőzés tartósítószer nélkül lekvár befőzés könnyedén lekvár befőzés egyszerűen lekvár befőzés cukor nélkül lekvár befőzés kudarc konyhai szilvalekvárfőző gép konyhai motoros lekvárkeverő gép konyhai motoros lekvárkeverő konyhai motoros lekvárfőző konyhai lekvárkeverő konyhai lekvárfőző gép konyhai elektromos lekvárfőző gép házimunka folyós lekvár elektromos lekvárfőző gép cukormentes lekvár befőzés cukormentes lekvár cukormentes cukorbetegség cukor problémák cukor nélkül cseresznye c vitamin bográcsozás bodza adalékmentes lekvár befőzés Szilvalekvárfőző gép Otthoni lekvárfőző gép Motoros lekvárfőző Marmela Lekvárfőző gép Christine Ferber

Friss Hírek

Zavaró a héj az almalekvárban?

2021 január 16 18:09:00

Marmela árak és megrendelés

2021 január 15 22:04:00

Sóvárogjunk, vagy irány a süti?

2020 november 25 20:31:00

Több érv a meggy főzése, befőzése mellett

2020 július 3 12:32:00

A marmela.hu sütiket használ. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához. További részletek

  • Imádok Lekvárt Főzni
  • Elérhetőség
  • Adatkezelési tájékoztató

Vevőszerző Blogolás - Üzleti Blog