Cseresznye lekvár bolondosanKategória: Színes | Cikk Gyors olvasása |
Cseresznye lekvár, kicsit másként"A főzés művészet és mint ilyen, nincs pontos recept, csak intuíció."
Ezt a cseresznye lekvárt, amit most megosztok veletek már sok verzióban elkészítettem. Mindig egy kicsit másként. Mondjuk tavaly a saját fánkról sehogyan, mert a sok eső miatt lerohadt az összes. Egy szemet nem lehetett megmenteni. Reméljük, hogy idén szerencsésebbek leszünk.
A cseresznye nem egy savakkal, zamatokkal bőven megáldott gyümölcs, mint például a meggy. Ezért a cseresznyével másként kell bánni, hogy a finom, visszafogott ízeket hangsúlyozni lehessen . Amivel dúsítani fogjuk a cseresznye lekvárunkat: vanília fahéj barna rum De, csak óvatosan, nagyon óvatosan. Van aki erőteljesebben szereti a fűszerezést, de van aki visszafogottabban. Hozzávalók: 4 kg érett, édes cseresznye (kimagozott) 2,5-3 dkg almapektin 40 dkg cukor (De inkább valamilyen cukor helyettesítő. Enélkül is lel ehet készíteni és fogyasztáskor teszünk bele valamilyen semleges ízű mézet, pl. virágmézet) 3 db citrom leve 1 db (3-4 cm) egész fahéj fél vaniliarúd kikapart bele, vagy két zacskó bourbon vaniliás cukor 0,5 - 1 dl Jamaicai rum 1. Tegyünk 10-12 db 3 dl befőttes üveget a sütőbe és 120 C-fokon melegítsük 30 percig, hagyjuk a sütőben. A fedőket tegyük egy kis lábos vízbe, fedje el mindet. Forraljuk 20-30 percig, szedjük ki egy konyharuhára, csepegtessük le úgy, hogy ne érjünk a fedők belsejéhez. 2. Mossuk meg kétszer a cseresznyét és magozzuk ki. 3. Tegyük az egészet a citromok levével, a fahéjjal és a vaniliával egy főző edénybe, vagy a Marmela-ba. Zúzzuk össze annyira, amilyen állagot szeretnénk. Én szeretem, ha maradnak benne fél, negyed cseresznye darabok. Forraljuk fel. Sűrűn kevergessük, nehogy odaégjen. A Marmela-nal nincs ilyen feladat, elvégzi ezt a kevergetést helyetted. 4. Ha felforrt, vegyük le a tűzről. A cukrot és a pektint keverjük össze. 5. A pektines-cukrot fokozatosan keverjük bele a többi gyümölcsbe, tegyük bele a rumot, majd forraljuk 5 percig. Ellenőrizzük a dzsem sűrűségét, ha túl folyós, főzzük tovább, ha megfelelő, akkor szedjük üvegekbe. Állítsuk fejre az üvegeket, ameddig nem végzünk az összessel. Ha készen vagyunk, egy nagy pokrócban a kihűlésig száraz dunsztba tesszük az üvegeket.
Ez isteni finom!
|
Címkék :
cseresznye lekvár, cukormentes, lekvár befőzés, lekvár befőzés könnyedén, lekvár befőzés egyszerűen, otthoni lekvár befőzés egyszerűen, lekvár befőzés tartósítószer nélkül, lekvár befőzés cukor nélkül, cukormentes lekvár befőzés, adalékmentes lekvár befőzés, lekvárkeverő gép, konyhai motoros lekvárfőző, Motoros lekvárfőző, Otthoni lekvárfőző gép, Lekvárfőző gép, elektromos lekvárfőző gép, konyhai elektromos lekvárfőző gép, Szilvalekvárfőző gép, otthoni szilvalekvárfőző gép, konyhai szilvalekvárfőző gép, motoros lekvárkeverő, konyhai motoros lekvárkeverő, konyhai motoros lekvárkeverő gép, Marmela
Oszd Meg a Cikket: