Kérdés és válaszok almahéj ügyben.

Igen a kérdés jogos: zavaró lehet az alma héja a lekvárben? Vagy nem?
Hát, ez is az "ízlések és pofonok" kategóriájába tartozik.
Egy kérdés-felelet oldalon találtam ezt a kis tanulságos diskurzust:
Kérdés:
Ha felkockázva, de héjasan főzöm az almát lekvárnak, akkor a végeredményben zavaróak lesznek a héj darabok?
Válaszok:
-
- Igen nagyon zavaró tud lenni főleg hogy főzheted bármeddig kemény lesz a héja.
-
- Én meg emlékezetem szerint a mama is héjával főzte és nem volt zavaró, plusz abban van a legtöbb pektin amitől besűrűsödik. Megpuhulni mindenképp megpuhul, egyéni ízlés dolga, hogy téged zavar-e benne.
-
- Fujj! Borzasztóan utálom!
-
- Az én anyósom lereszeli az almát (géppel), de a nagy részében benne hagyja a héját. Azok az üvegek meg vannak jelölve külön, hogy héjas. Szerintem így nem is nagyon lehet észrevenni a héjdarabokat benne. Süteménytölteléknek mindenképp jó, a minap éppen almás rétest csináltam ilyen lekvárból.
-
- Ha jól emlékszem, a régi almák haja főzéskor összepöndörödött, hasonló lett állagra az alma lekvár, mint a szilva lekvár.
-
A mai almák haja már nem így reagálnak, nem tartom jó ötletnek.
-
- Amikor megfőtt az alma, a lekvárt botmixerrel pürésítheted, így nem lesz zavaró.
-
- Nagymama egy bádog csővel kiszúrta a csumát, és kettőbe vágta utána a megmosott almákat [5 kg alma]. Aztán forrásban lévő vízben úsztatta 1-2 percre, és kiszedte egy nagy mosogató vájlingba. Ekkor lehúzkodta a héját (nem kell hámozni, lejön mint a forrázott paradicsomról) és még kettőbe vágta. Na így tette oda főni a dzsemet, miután 1 kg cukrot adott hozzá. [Kis fémcsuporban fahéjat és szegfűszeget is főzött meg, és csak a kifőtt aromát töltötte hozzá.] Állandó kevergetés közben rotyogtatta gyenge tűzön vagy 20 percet. Mikor levette a sparheltről, mert úgy ítélte készen van, akkor 1-2 citrom kifacsart levét keverte bele, és utána töltötte üvegekbe és dunsztolta.
-
- Sok gyümölcsfánk van, és hogy ne vesszen kárba amit nem tudtunk megenni, eltettem. A magházat kiszedve, leturmixoltam. Ezután egy többrétegű, gézből varrt zacskón át kinyomtam a lé egy részét. (centrifuga is jó, de húsdarálón is átnyomhatod turmixolás után.) A léből szörpöt készítettem. A sűrűjéből pedig lekvárt. A lé egy részének eltávolításával elértem, hogy jóval rövidebb ideig kell főzni, hogy kellően sűrű legyen, így sokkal több vitamin megmarad benne. Ízlés dolga, a családunkat nem zavarta a héj, ha elég apróra turmixoltam.
-
Ha viszont darabos almalekvárt akarsz csinálni (alma darabok vannak benne, nem krémszerű) akkor meg kell hámoznod, mert ez esetben zavaró a héj.
-
-
- A lé egy részének eltávolításával elértem, hogy jóval rövidebb ideig kell főzni, hogy kellően sűrű legyen, így sokkal több vitamin megmarad benne."
-
A lé egy részének eltávolításával elértem, hogy jóval rövidebb ideig kell főzni, hogy kellően sűrű legyen, így sokkal több vitamin megmarad benne."
Csak zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a vízben oldódó vitaminok egy részét a lével természetesen kivetted belőle, szóval a lekvárban kevés maradt. Több semmiképpen! De a lekvárt elsősorban a rost-, és ásványi anyag tartalmáért, és nem a vitaminjaiért esszük.
Érdekes válaszok.
Ami engem illet a legutolsó válaszolóval értek egyet, a lekvárt nem a vitaminok miatt fogyasztjuk. Arra ott vannak a friss zöldségek és gyümölcsök.
Az almát egyébként én is turmixolom, hiszen ott van a pektin a héjában, minek szedjem le és utána meg pótoljam, hogy besűrűsödjön.
A múltkorában panaszkodott valaki a Marmela FB oldalán (#Imádunk lekvárt főzni), hogy a gyümölcsök olyan drágák, hogy nem éri meg lekvárt készíteni. Csak halkan jegyezném meg: a lekvárok kereskedelmi árai is szépen kúsztak felfelé! Pedig azoknál az 50% gyümölcstartalom már magasnak mondható!
Szerintem, amikor csak tehetjük azért főzzünk lekvárt. Keressünk olcsó, vagy inkább úgy mondom olcsóbb alapanyagokat.
Lekvárra fel!

|