Facebook Twitter Instagram Printest Youtube Google+ Tumblr

  • Imádok Lekvárt Főzni
  • Elérhetőség
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Marmela
  • Színes
  • Árak és megrendelés

Almalekvár héjasan?

Kategória: Színes | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS


Kérdés és válaszok almahéj ügyben.

Almalekvár héjasan?

Igen a kérdés jogos: zavaró lehet az alma héja a lekvárben? Vagy nem?

Hát, ez is az "ízlések és pofonok" kategóriájába tartozik.

 

Egy kérdés-felelet oldalon találtam ezt a kis tanulságos diskurzust:

Kérdés:

Ha felkockázva, de héjasan főzöm az almát lekvárnak, akkor a végeredményben zavaróak lesznek a héj darabok?

Válaszok:

  1. - Igen nagyon zavaró tud lenni főleg hogy főzheted bármeddig kemény lesz a héja.

  2. - Én meg emlékezetem szerint a mama is héjával főzte és nem volt zavaró, plusz abban van a legtöbb pektin amitől besűrűsödik. Megpuhulni mindenképp megpuhul, egyéni ízlés dolga, hogy téged zavar-e benne.

  3. - Fujj! Borzasztóan utálom!

  4. - Az én anyósom lereszeli az almát (géppel), de a nagy részében benne hagyja a héját. Azok az üvegek meg vannak jelölve külön, hogy héjas. Szerintem így nem is nagyon lehet észrevenni a héjdarabokat benne. Süteménytölteléknek mindenképp jó, a minap éppen almás rétest csináltam ilyen lekvárból.

  5. - Ha jól emlékszem, a régi almák haja főzéskor összepöndörödött, hasonló lett állagra az alma lekvár, mint a szilva lekvár.

  6. A mai almák haja már nem így reagálnak, nem tartom jó ötletnek.

  7. - Amikor megfőtt az alma, a lekvárt botmixerrel pürésítheted, így nem lesz zavaró.

  8. - Nagymama egy bádog csővel kiszúrta a csumát, és kettőbe vágta utána a megmosott almákat [5 kg alma]. Aztán forrásban lévő vízben úsztatta 1-2 percre, és kiszedte egy nagy mosogató vájlingba. Ekkor lehúzkodta a héját (nem kell hámozni, lejön mint a forrázott paradicsomról) és még kettőbe vágta. Na így tette oda főni a dzsemet, miután 1 kg cukrot adott hozzá. [Kis fémcsuporban fahéjat és szegfűszeget is főzött meg, és csak a kifőtt aromát töltötte hozzá.] Állandó kevergetés közben rotyogtatta gyenge tűzön vagy 20 percet. Mikor levette a sparheltről, mert úgy ítélte készen van, akkor 1-2 citrom kifacsart levét keverte bele, és utána töltötte üvegekbe és dunsztolta.

  9. - Sok gyümölcsfánk van, és hogy ne vesszen kárba amit nem tudtunk megenni, eltettem. A magházat kiszedve, leturmixoltam. Ezután egy többrétegű, gézből varrt zacskón át kinyomtam a lé egy részét. (centrifuga is jó, de húsdarálón is átnyomhatod turmixolás után.) A léből szörpöt készítettem. A sűrűjéből pedig lekvárt. A lé egy részének eltávolításával elértem, hogy jóval rövidebb ideig kell főzni, hogy kellően sűrű legyen, így sokkal több vitamin megmarad benne. Ízlés dolga, a családunkat nem zavarta a héj, ha elég apróra turmixoltam.

  10. Ha viszont darabos almalekvárt akarsz csinálni (alma darabok vannak benne, nem krémszerű) akkor meg kell hámoznod, mert ez esetben zavaró a héj.

  11.  

  12. - A lé egy részének eltávolításával elértem, hogy jóval rövidebb ideig kell főzni, hogy kellően sűrű legyen, így sokkal több vitamin megmarad benne."

  13.  

    A lé egy részének eltávolításával elértem, hogy jóval rövidebb ideig kell főzni, hogy kellően sűrű legyen, így sokkal több vitamin megmarad benne."

    Csak zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a vízben oldódó vitaminok egy részét a lével természetesen kivetted belőle, szóval a lekvárban kevés maradt. Több semmiképpen! De a lekvárt elsősorban a rost-, és ásványi anyag tartalmáért, és nem a vitaminjaiért esszük.

     

    Érdekes válaszok. 

    Ami engem illet a legutolsó válaszolóval értek egyet, a lekvárt nem a vitaminok miatt fogyasztjuk. Arra ott vannak a friss zöldségek és gyümölcsök. 

    Az almát egyébként én is turmixolom, hiszen ott van a pektin a héjában, minek szedjem le és utána meg pótoljam, hogy besűrűsödjön. 

    A múltkorában panaszkodott valaki a Marmela FB oldalán (#Imádunk lekvárt főzni), hogy a gyümölcsök olyan drágák, hogy nem éri meg lekvárt készíteni. Csak halkan jegyezném meg: a lekvárok kereskedelmi árai is szépen kúsztak felfelé! Pedig azoknál az 50% gyümölcstartalom már magasnak mondható!

    Szerintem, amikor csak tehetjük azért főzzünk lekvárt. Keressünk olcsó, vagy inkább úgy mondom olcsóbb alapanyagokat.

    Lekvárra fel!

     

    Almalekvár héjasan?

      

 

Vissza

Címkék :
lekvár keverő, motoros lekvár keverő, lekvárfőző, motoros lekvárfőző, konyhai lekvárkeverő


Oszd Meg a Cikket:

Szerző

Kapcsolódó cikkeink :


Hogyan készült a MARMELA első verziója?

4 ok, ami életre hívta a Marmela-t!

Hurrá, alma-narancs dzsem!

Címkék

vanília tündér sárgabarack lekvár szilvalekvár siker narancslekvár meggy dzsem lekvárkeverő ár lekvár keverő lekvár főzés lekvár befőzés lekvár körte házi sütemény gyerek cukormentes eper dzsem cukormentes cukor cseresznye lekvár citrus lekvár citrom c vitamin buék Marmela xilit verseny otthoni szilvalekvárfőző gép otthoni lekvár befőzés egyszerűen nassolás multitasking motoros lekvárkeverő motoros lekvárfőző ár motoros lekvárfőző motoros lekvár keverő mese meggy lekvár levárfőző edény lekvárkészítő edény lekvárkeverő gép lekvárkeverő lekvárfőzőgép lekvárfőző keverő lekvárfőző gép lekvárfőző lekvárfőzés lekvár készítő üst lekvár keverő lekvár kavaró lekvár főző gép lekvár főzés lekvár befőzés tartósítószer nélkül lekvár befőzés könnyedén lekvár befőzés egyszerűen lekvár befőzés cukor nélkül lekvár befőzés kudarc konyhai szilvalekvárfőző gép konyhai motoros lekvárkeverő gép konyhai motoros lekvárkeverő konyhai motoros lekvárfőző konyhai lekvárkeverő konyhai lekvárfőző gép konyhai elektromos lekvárfőző gép házimunka folyós lekvár elektromos lekvárfőző gép cukormentes lekvár befőzés cukormentes lekvár cukormentes cukorbetegség cukor problémák cukor nélkül cseresznye c vitamin bográcsozás bodza adalékmentes lekvár befőzés Szilvalekvárfőző gép Otthoni lekvárfőző gép Motoros lekvárfőző Marmela Lekvárfőző gép Christine Ferber

Friss Hírek

Almalekvár héjasan?

2021 január 16 18:09:00

Marmela árak és megrendelés

2021 január 15 22:04:00

Sóvárogjunk, vagy irány a süti?

2020 november 25 20:31:00

Meggy dzsem és pálinkás meggy

2020 július 3 12:32:00

A marmela.hu sütiket használ. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához. További részletek

  • Imádok Lekvárt Főzni
  • Elérhetőség
  • Adatkezelési tájékoztató

Vevőszerző Blogolás - Üzleti Blog